O autorze
Aneta Maszewska ekspert w Krajowym Punkcie Kontaktowym Programów Badawczych UE przy IPPT PAN. Od 14 lat zajmuje się tematyką innowacji, konkurencyjności oraz małych i średnich przedsiębiorstw. W latach 2007-2013 przedstawiciel Polski w Komitecie Programowym ds. MŚP w Brukseli.

O jedzeniu na twoim stole pośrednio zdecydują naukowcy

Aż do drugiej połowy XIX wieku homarami karmiono głównie służbę, więźniów, świnie i koty. Tak…Tak… Sytuację zmieniła dopiero moda na wyjazdy nad morze i połączona z tym zmiana gustów kulinarnych. A jakie trendy dominują dziś w zagadnieniach o żywieniu i żywności? Spójrzmy na obszar związany z bezpieczeństwem żywności w programie Horyzont 2020. Dlaczego to takie istotne? Bo rozwiązania, które wypracują naukowcy po pewnym czasie trafią do szerokiego obiegu społecznego i pośrednio decydować będą o tym co znajdzie się na naszym talerzu. Chodzi tu również o jakość i pochodzenie produktów.

Cały obszar ma nadrzędny cel, którym jest stworzenie funkcjonalnej biogospodarki europejskiej, obejmującej zrównoważoną produkcję zasobów odnawialnych pochodzących z lądu, rybołówstwa i akwakultury oraz ich przekształcenie w żywność, paszę, błonnik, bioprodukty i bioenergię. A konkretnie?

W trakcie realizacji projektów naukowcy badają na przykład wpływ różnych składników pożywienia na zdrowie człowieka. Między innymi prowadzono badania na ludziach oceniające skuteczność diety bogatej w antocyjany (składniki pochodzenia roślinnego, które występują chociażby w pomidorach i kukurydzy) w przeciwdziałaniu chorobom przewlekłym. Wyniki są obiecujące.

Spożycie antocyjanów zmniejszało wyraźnie czynniki ryzyka chorób serca. Odkryto również, że dieta bogata w antocyjany może stanowić ochronę przed uszkodzeniami wynikającymi z radioterapii stosowanej w leczeniu raka piersi. Badania na szczurach wykazały zaś, że dieta bogata w te składniki zmniejsza ryzyko otyłości oraz może zapobiegać powstawaniu cukrzycy.

To oczywiście tylko jeden z przykładów projektów, które zostały zrealizowane. Ale Komisja Europejska ma i inne podejście do tych spraw. Przypomina, że dla uchodźców jedzenie/żywność to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu to też wspomnienie domu rodzinnego, ojczyzny, otoczka kulturowa i wiele innych znaczeń. Wspaniale pokazują to na swoich blogach ec.europa.eu/morethanfoodeu trzej blogerzy, którzy obserwują życie syryjskich uchodźców w Turcji. Ale to już oczywiście w ramach innego niż Horyzont 2020 programu.
Trwa ładowanie komentarzy...